Ajatustemme voima on aivan suunnaton. Se mitä ajattelemme ja se mihin keskitymme, sitä luomme lisää. Jos puhumme itsellemme negatiiviseen ja vähättelevään sävyyn, luomme itsellemme todellisuuden jossa nämä asiat ovat totta. Kahlitsemme itsemme näihin rajoittaviin ajatuksiin emmekä pääse kasvamaan, kehittymään ja loistamaan. Emme pääse menestymään. Voimme kuitenkin kontrolloida omia ajatuksiamme ja unohtaa rajoittavat ajatukset tietoisesti harjoittelemalla ajatusten kääntämistä positiivisemmiksi ja kannustavammiksi.


”En osaa, en jaksa, olen lihava, muut ovat parempia, minulla ei ole tarpeeksi kokemusta, olen stressaantunut, mikään ei ikinä mene oikein, epäonnistuin joten minun ei kannata jatkaa, rahaa ei ole tarpeeksi, minulla on huono tuuri, se ei ole realistista..” Ehkä jokin näistä ajatuksista kuulostaa tutulta? Ehkä olet myrkyttänyt mieltäsi jopa useammallakin näistä. Minä ainakin olen.

Nämä rajoittavat ajatukset eivät aina kuvaa todellisuutta. Ne ovat vain ajatuksia, jotka olemme oppineet totuudeksi joko ympärillämme olevien ihmisten sanomisten kautta tai omien toistuvien negatiivisten ajatusten kautta. Nämä ajatukset eivät auta elämässä eteenpäin, ne eivät tee meitä onnellisiksi emmekä hyödy näistä ajatuksista millään tapaa. Päinvastoin. Aivomme eivät ymmärrä eroa todellisen ja fiktiivisen välillä, vaan se oppii totuudeksi sen mitä me syötämme sille.

Rajoittavat ajatukset

Mieti hetki omia ajattelutapojasi. Mitä negatiivisia ja rajoittavia ajatuksia itsestäsi, elämästäsi ja koko ympäröivästä maailmastasi syötät mielellesi? Millaista todellisuutta sinä luot itsellesi?

Jos tällaiset rajoittavat ajatukset vain estävät meitä olemasta onnellisia, estävät meitä kehittymästä, estävät meitä rakentamasta unelmiemme elämää, niin miksi ajattelemme näin? Miksi puhumme itsellemme näin negatiiviseen sävyyn?

Koska se on helppoa. Koska olemme ruokkineet negatiivisuutta koko elämämme ajan. Vanha intiaanien tarina “kaksi sutta” muotoilee tämän parhaiten. Siinä intiaanipäällikkö kertoo lapsenlapselleen kuinka meidän jokaisen sisällä taistelee kaksi sutta. Toinen näistä on paha (negatiivisuus, itsesääli, viha, kateus ym.) ja toinen näistä on hyvä (positiivisuus, rakkaus, kiitollisuus, ilo ym.). Lapsen kysyessä kumpi susista voittaa, intiaanipäällikkö vastaa yksinkertaisesti: “se kumpaa ruokit”.

Positiivisuus on monilla meistä vakavasti aliravittu ja negatiivisuus puolestaan turhankin kylläinen. Koska negatiivisuus meissä on niin vahva, meidän on todella helppoa ajautua negatiiviseen ajattelutapaan. Voimme kuitenkin milloin tahansa päättää olla ruokkimatta negatiivisuutta enempää ja alkaa tietoisesti ruokkimaan positiivisuutta. Avainsana tässä on nimenomaan “tietoisesti”. Vaatii tietoista ajattelua, tietoista työtä ja keskittymistä, että pystyy katkaisemaan negatiivisen ajattelutavan kierteen ja korvaamaan sen positiivisuudella. Mutta jokaiselle meistä tämä on aivan täysin mahdollista.

Suosittelen tähän liittyen lukemaan kirjan ”The magic of thinking big”*. Tämä silmiä avaava kirja havainnollistaa todella selkeästi kuinka ajatusmallimme vaikuttaa elämämme kulkuun.


Kaikessa on aina se ensimmäinen askel ja se askel voi olla ihan pienikin. Aloita vaikka kiitollisuudesta. Mieti (tai jos haluat ottaa hieman isomman askeleen, kirjoita ylös) joka päivä vähintään yksi asia, mistä olet tällä hetkellä erityisen kiitollinen tai iloinen. Tämä auttaa ruokkimaan sitä aliravittua positiivisuutta. Tämä itsessään ei muuta elämääsi, mutta tämä on erittäin hyvä ensiaskel matkalla kohti positiivisempaa, kannustavampaa, ja mahdollisuuksien täyteistä elämää. Onnellisuus on valinta, ajattelutapa ja näkökulma, jonka mukaan elät elämääsi.

*mainoslinkki