Erityisesti hyvin henkisenä, pohtivana ja introverttina ihmisenä koen tärkeänä antaa aikaa omille ajatuksilleni. Minun täytyy saada prosessoida asioita rauhassa omalla tavallani. Minun täytyy antaa mielelleni vapautta juoksennella, miettiä, suunnitella, unelmoida. Siksi pysähtyminen on minulle tärkeää. Minun pitää pystyä istahtamaan alas ja antaa ajatusteni juosta vapaasti.

Yksi suosikki tapani on kirjoittaminen. Kirjoittaminen auttaa usein selkeyttämään ja tuomaan sanoiksi asioita mitä päässäni liikkuu. Se antaa selkeyttä ajatuksiin ja sen myötä luo hyvin monesti ahaa -elämyksiä. Toinen erittäin tehokas työkalu tähän on meditaatio tai ihan vain istahtaminen johonkin mukavaan paikkaan ihmettelemään maailman menoa.

Pysähtyminen

Huomaan pysähtymisen tärkeyden erityisesti nyt kun minulla on ollut alkuvuoden aikana niin kova kiire etten ole kerennyt antaa aikaa ajatuksilleni. Olen juossut kuin päätön kana yhdestä työkuviosta toiseen, miettinyt aina vain sitä seuraavaa deadlinea tai sovittua menoa, ehtimättä ollenkaan kuuntelemaan itseäni. Saati sitten että olisin ehtinyt istua alas suunnittelemaan arkeani ja tulevaisuuttani.

Päätön. Se sana tosiaan kuvasti minun helmikuutani. Paikasta toiseen juokseminen ilman tarkoitusta, suunnitelmaa, tavoitteita tai etenemistä. Elämä autopilotilla.

Tällaisen kiireisen ja suunnittelemattoman kuukauden jälkeen huomaan, että minua ahdistaa helpommin, koska koen olevani hukassa omassa elämässäni. Olen stressaantuneempi, koska asiat ovat hujan hajan ja tuntuu että kaikki aikani menee tulipalojen sammuttamiseen (kuvauksellisesti, en ole palomies). En osaa hahmottaa mitä minun kannattaisi aina milläkin hetkellä olla tekemässä, koska en ole kerennyt suunnitella ja minun on kokonaisuudessaan vaan vaikea napata arjesta kiinni. Huomaan pääni menevän sekasortoiseen tilaan. Pää on täynnä ajatuksia, mutta ne puhuvat toistensa päälle niin ahkerasti, että ne kuuluvat pääni sisällä vain äänten sekamelskana. Mitä ihmettä täällä tapahtuu?

Pysähtyminen

Tällä viikolla olen ehtinyt viimein pysähtyä. Olen aloittanut päiväni tavalla, joka tekee minulle hyvää. Aamuisin ennen töiden aloittamista olen lukenut kirjoja, kirjoittanut paperille ajatuksiani ilman mitään filtteriä ja meditoinut. Meditaation tuominen aamuihini on ollut paras päätökseni pitkään aikaan. Aamumeditaation jälkeen on aivan suunnattoman paljon helpompi keskittyä, oikein kunnolla uppoutua siihen tehtävään, joka seuraavaksi on tehtävälistalla. Tämä on iso askel ihmiselle, jonka on yleensä todella vaikea keskittyä työhön. Kirjoittaminen puolestaan on hetkeni ajatella. Hetki kun voin herättää unelmani unten mailta ja inspiroitua niistä. Kirjoittamisen jälkeen olen aina valmis valloittamaan maailman.

Lisäksi tällä viikolla istuin alas ja rauhassa suunnittelin koko seuraavan kuukauteni (iso kiitos sinulle, joka jo katsoit siihen liittyvän videoni ja sinä joka et sitä vielä ole nähnyt, käy katsomassa se tästä). Tämä kokonaisvaltainen suunnitteleminen teki aivan mielettömän hyvää. Se antoi minulle suuren määrän motivaatiota ja inspiraatiota, koska pystyin näkemään kuinka (kunhan vain pysyn suunnitelmissani) liikun konkreettisesti lähemmäs tavoitteitani seuraavan kuukauden aikana.

Tämä on myös lisännyt tehokkuuttani todella merkittävällä tavalla. Jo se että tiedän heti aamulla herätessäni, mitkä ovat tämän päivän osalta tärkeimmät asiat, jotka pitää saada tehtyä ja mihin minun tulee keskittyä päivän aikana, saa minut toimimaan paljon tehokkaammin. Tämän lisäksi suunnittelemisen tuoma motivaatio on tuonut lisää intoa työskentelyyn. Koska nyt sillä työllä on tarkoitus, tavoite.

Pysähtyminen

Älä anna elämäsi kulkea autopilotilla

Pointtini tässä on se, että ilman pysähtymistä ja tietoista ajattelua, päivät menevät ohi autopilotilla. Tuntuu siltä, että tekee kokoaika jotakin, mutta ei pääse eteenpäin elämässä. Elämä junnaa paikallaan (tai enemmänkin lipuu ohitse), koska tietoisia päätöksiä ei tehdä, tulevaisuutta ei ajatella ja tavoitteita ei aseteta, saati sitten toteuteta.

Jos yhden asian haluan sinun nappaavan irti tästä minun ajatusripulistani, niin se on, että muista päivittäin istua hetkeksi alas kuuntelemaan itseäsi ja miettimään elämääsi. Mitä mielessäsi liikkuu, miltä sinusta tuntuu juuri nyt, missä vaiheessa olet tällä hetkellä, mistä nautit elämässäsi, mitä haluat elämältäsi, mitä voit tehdä niiden asioiden saavuttamiseksi ja mitä haluat saada aikaan tulevana päivänä, viikkona, kuukautena tai vaikka vuonna.

Elä elämääsi ajatuksella ja tunteella. Älä anna elämän rullata autopilotilla, koska jonain päivänä kun viimenään pysähdyt, tulet miettimään mihin ihmeeseen se kaikki aika katosi.