Mielenterveysongelmat tuntuvat yleistyvän enkä ihmettele miksi. Maailmamme muuttuu jatkuvasti nopeatempoisemmaksi ja informaatiotulva valtaa meidät joka päivä. Tunteet kuten stressi, ahdistus, masennus, kateus, katkeruus, viha, negatiivisuus, pelko ja tyhjyyden tunne ovat meille arkipäivää. Näillä kaikilla tunteilla on tapana vahvistua silloin, kun oma henkinen hyvinvointi jää taka-alalle.

Mitä kiireisemmäksi arkemme muuttuu, sen tärkeämmäksi omasta henkisestä hyvinvoinnista huolehtiminen tulee. Mutta samaan aikaan, mitä kiireisemmäksi arkemme muuttuu, sen vähemmän pidämme itsestämme henkisesti huolta. Ei ihme, että emme voi hyvin.

Kun eteemme tulee kiireisiä ajanjaksoja, jätämme helposti omasta henkisestä hyvinvoinnistamme huolehtimisen taka-alalle, koska priorisoimme sen edelle kaiken muun. Priorisoimme kaiken mitä meiltä odotetaan ja kaiken mitä odotamme itseltämme. Juoksemme kuin päättömät kanat näiden “pakollisten” asioiden viemänä, ajattelematta itseämme ollenkaan. Emme muista (tai koe, että ehdimme) pysähtyä kuuntelemaan itseämme ja sitä mitä me tarvitsemme. Kirjoitin aiemmin pysähtymisen tärkeydestä ja se teksti liittyy myös tähän aiheeseen todella merkittävästi, joten kannattaa käydä lukemassa se, jos et vielä ole lukenut.

Henkinen hyvinvointi

Karhunpalvelus

Mitä unohdamme helposti huomioida priorisoidessamme asioita on se, että silloin kun pidämme itsestämme henkisesti hyvää huolta, pystymme antamaan 110% itsestämme niihin asioihin, jotka ovat meille tärkeitä ja joita meiltä odotetaan. Teemme parempaa työtä, keskitymme paremmin, teemme vähemmän virheitä, omaksumme uutta tietoa helpommin, olemme ystävällisempiä ja huomaavaisempia muille, pystymme ajattelemaan luovemmin ja niin edelleen.

Laiminlyömällä henkisen hyvinvointimme, teemme itseasiassa karhunpalveluksen itsellemme useammallakin elämän osa-alueella. Tästä kärsii yleinen onnellisuustasosi, työsi jälki, menestyminen opinnoissa, ihmissuhteet ja ennen kaikkea unelmasi. Koitappa saada draivia työstää unelmiasi kun et huolehdi henkisestä hyvinvoinnistasi. Se ei ole helppoa. Negatiivinen tai ahdistunut mieli ei osaa ajatella positiivisesti ja luovasti.

Aloita pienestä

Tiedän miten helppoa on unohtaa henkinen hyvinvointi kiireen keskellä, olen tehnyt sen liian monta kertaa itsekin. Tiedän myös omasta kokemuksestani miten suuri vaikutus sillä on elämän kaikkiin osa-alueisiin. Se miten saat henkisestä hyvinvoinnista huolehtimisen ujutettua arjen kiireiden keskelle on yksinkertaisesti tekemällä sille aikaa. Niin yksinkertaista se on. Teet aikaa priorisoimalla se jonkun toisen asian yli.

On todella paljon erilaisia tapoja huolehtia omasta henkisestä hyvinvoinnista ja jokaiselle meistä se tarkoittaa hieman eri asioita. Mikäli tämä aihe kiinnostaa, voin kirjoittaa siitä ihan oman postauksensa, mutta anna tässä nyt vain muutaman pienen esimerkin siitä mitä kaikkea voit tehdä esimerkiksi 10 minuutissa päivässä. 10 minuuttia. Se ei ole iso osa päivästä, mutta sillä voi olla isokin vaikutus henkiseen hyvinvointiisi.

Henkinen hyvinvointi

Yksi hyvä pieni tapa aloittaa, etenkin jos koet että aikaa ei ole, on laittaa herätys 10 minuuttia normaalia aiemmin soimaan (koska se on niin pieni aika, että käytännössä et tule huomaamaan eroa unenmäärässäsi) ja käyttää tuo 10 minuuttia tehden jotain mikä sitoo huomiosi tähän hetkeen. Tottakai voit tehdä näitä asioita mihin aikaan päivästä tahansa, muista vain etenkin alkuun laittaa itsellesi jonkinlainen muistutus, sillä nämä liian helposti tuppaavat unohtumaan muuten.

Nämä seuraavat esimerkit ovat sellaisia, jotka koen itselleni tärkeinä tapoina huolehtia henkisestä hyvinvoinnistani.

10 minuutissa voit esimerkiksi:

  • Meditoida. Insight Timer on erittäin hyvä maksuton appi, josta löytyy paljon sekä ohjattuja meditaatioita että vaihtoehtoja omatoimiseen meditoimiseen.
  • Kirjoittaa vapaakirjoitusta eli kirjoitusta ilman aihetta tai filltteriä. Kirjoittaa vain mitä mielessä liikkuu, purkaa ja prosessoida ajatuksia.
  • Lukea jotain itseäsi kehittävää kirjaa. Näistä voi olla todella suuri apu positiivisemman ajattelumallin kehittämiseen. Jos kaipaat kirja ideoita, niin resurssit -sivulta löydät minun kirjavinkkejä itsesi kehittämiseen.
  • Pitää kiitollisuuspäiväkirjaa. Kirjoita ylös (tai mieti mielessäsi) asioita, joista koet tällä hetkellä kiitollisuutta, iloa tai jopa ylpeyttä.
  • Unelmoida. Anna mielesi lentää vapaasti ja anna itsesi uppoutua suurimpiin villeimpiin unelmiisi. Unelmien “pinnalla” pitäminen todistetusti parantaa todennäköisyyttä niiden toteutumiseen, sillä mielemme johtaa tekemisiämme.

Muista siis antaa aikaa itsellesi ja huolehtia henkisestä hyvinvoinnistasi. Jos tuntuu, että sinulla ei ole aikaa, kokeile ottaa se 10 minuuttia päivässä. Katso miltä se tuntuu ja lisää määrää mahdollisuuksien mukaan.

Muista, että silloin kun sinä voit henkisesti hyvin, olet paras versio itsestäsi sekä itsellesi että muille ympärilläsi.