Uusia blogeja syntyy kuin sieniä sateella, eikä mikään ihme. Blogin perustaminen on tehty tänä päivänä niin helpoksi, että se onnistuu keneltä tahansa! Blogin kirjoittaminen on paitsi huikea mahdollisuus tehdä rahaa digiyrittäjänä, myös aivan loistava sisältömarkkinoinnin keino yrityksille. Blogin perustaminen

 

1. Valitse aihe

Blogin perustaminen alkaa aiheen valitsemisella. Valitse aihe tai aiheet, joista tulet kirjoittamaan blogissasi. Voit valita useamman kuin yhden aiheen, mutta varo valitsemasta liian montaa aihetta tai liian kaukana toisistaan olevia aiheita tai päädyt pitämään sellaista sillisalaatti blogia, jolla ei ole päätä eikä häntää. Valitse blogillesi siis 1 pääaihe ja pari tätä pääaihetta tukevaa sivuaihetta.

Rajatessasi blogisi aihetta, mieti asiaa lukijan näkökulmasta. Sanotaan vaikka, että olet kiinnostunut uran luomisesta ja haluat lukea tätä aihetta käsittelevää blogia. Luetko mieluummin blogia A, joka keskittyy uran luomiseen, itsensä johtamiseen ja taloudellisen turvan luomiseen vai blogia B, joka keskittyy uran luomiseen, muotiin, kauneuteen, ruokaan, matkustamiseen, rahaan, liikuntaan, terveyteen ja benjihyppyihin? Kyllä, näitäkin on nähty.

Blogillasi voi siis olla useampi aihe, kunhan ne loogisesti palvelevat lukijaasi ja käsittelevät asioita, jotka ovat pääaihettasi tukevia elementtejä. Esimerkiksi urheilua käsittelevä blogi voi sisältää myös ruokavalioon liittyviä aiheita, sillä ne tukevat blogin pääaihetta. Urheilua käsittelevän blogin ei kuitenkaan kannata käsitellä esimerkiksi talousasioita, sillä tämän kohderyhmä on täysin eri.

 

2. Sinun brändisi

Ennen blogin perustamista on hyvä miettiä itseään bloggaajana ja sitä minkälaisen brändin haluaa bloggaajana itsestään luoda. Tämä auttaa sinua luomaan yhtenäisen olemassaolon verkossa. Brändisi on se kulmakivi, joka kulkee mukana blogia nimetessä, sen ulkoasua miettiessä ja sen sisältöä tehdessä.

Mieti siis näitä kysymyksiä: Kuka sinä olet ja mikä on sinun äänesi? Onko sinulla jokin mielenkiintoinen näkökulma blogisi aiheeseen? Mikä sinut erottaa muista saman aiheen bloggaajista? Mitä kohtaan olet intohimoinen? Millaisia arvoja sinulla on? Mistä haaveilet? Mitkä ovat sellaisia sanoja, joilla haluat ihmisten kuvaavan brändiäsi?

Mieti myös millainen on brändisi ulkoasu. Millaisia värejä käytät? Minkälaisia kuvia käytät? Mikä fiilis brändistäsi tarttuu?

 

3. Määrittele lukijasi

Ennen blogin perustamista, sinun tulee tietää kenelle kirjoitat. Valitettavan moni yritys tai bloggaaja ei tiedä kenelle se kirjoittaa, vaan yrittää kirjoittaa kaikille. Kirjoittamalla kaikille, et kirjoita kenellekään. Mieti tätä hetki. Jos yrität kirjoittaa kaikille, päädyt tilanteeseen, jossa et oikeasti kirjoita kenellekään.

Mieti siis mahdollisimman tarkkaan kenelle haluat kirjoittaa. Mieti tätä ihmistä yhtenä ainoana ihmisenä (luo siis asiakasprofiili). Kuka hän on? Minkä ikäinen hän on? Mitä hän tekee? Mitä hän harrastaa? Mistä hän haaveilee? Minkä asioiden kanssa hän kamppailee tällä hetkellä? Missä asioissa hän tarvitsee apua? Ja viimenään; miten juuri sinä voit auttaa juuri häntä blogillasi?

 

4. Keksi blogillesi nimi

Tämä tulisi miettiä huolella, sillä tulet pitämään tätä nimeä mukanasi hyvin pitkään. Blogisi nimen tulisi kuvastaa blogiasi, sen aihetta ja olla kuitenkin jollain tapaa mieleenpainuva. Monesti oma nimi toimii myös oikein hyvin, mikäli tarkoitus on rakentaa juuri sitä omaa nimeä. Tällaisia voivat olla esimerkiksi eri alojen asiantuntijat. Varmista myös, että valitsemasi blogin nimi ei ole muilla käytössä. Vältät tällä turhan sekaantumisen mahdollisuuden.

Lisäksi yleensä lyhyet blogin nimet toimivat pitkiä paremmin, sillä ne ovat helpommat muistaa ja niistä on helpompi puhua. Koita siis pitää blogisi nimi ihan muutamassa sanassa.

 

5. Valitse alusta

Alustan valitsemisessa tärkein huomioitava asia on, oletko perustamassa blogia huvin vuoksi harrastukseksi vai ammatti tarkoituksessa. Aloittelevalle harrastelija bloggaajalle ilmaisalustat kuten Blogger (jossa osoite on sivunnimi.blogspot.com)  ja WordPress.com (jossa osoite on sivunnimi.wordpress.com) riittävät alkuun vallan mainiosti. Nämä ovat hyviä paikkoja opetella bloggailun saloja. Tämän lisäksi erityisesti lifestyle bloggaajille löytyy paljon erilaisia blogiportaaleja, joissa voi blogata maksutta. Näiden ilmaisten alustojen avulla blogin perustaminen käy käden käänteessä.

Mikäli kuitenkin tähtäät ammattibloggaajaksi tai rakennat blogin yrityksesi markkinointikeinoksi, kannattaa ilmaisalustat unohtaa ja perustaa blogi jollekkin ammattimaisemmalle itse hostatutulle alustalle kuten WordPress.org tai Squarespace. Näihin tarvitset vielä oman domainin ja hosting palvelun, joista kerron seuraavaksi. Itse hostattujen alustojen kautta blogin perustaminen vie hieman enemmän aikaa ja vaatii hieman enemmän taustatyön tekoa kuin ilmaisalustojen kautta perustettuna, mutta antavat toiminnastasi paljon ammattimaisemman kuvan.

 

6. Domain ja hostingpalvelu

Etenkin ammatti tarkoituksessa bloggaavat tarvitsevat sivulleen verkkotunnuksen. Kannattaa jo blogin nimeä suunnitellessa selvittää, onko haluamasi verkkotunnus saatavilla. Verkkotunnukset ovat parhaimmillaan vain joitakin euroja vuodessa, joten niitä kannattaa harkita vaikka bloggaisi harrastusmielessä ilmaisalustalla. Oma verkkotunnus antaa heti paljon ammattimaisemman kuvan ja ammatikseen bloggaaville tämä onkin ihan välttämätöntä.

Mikäli olet valinnut alustaksesi esimerkiksi WordPress.org:in tai Squarespacen, tarvitset sivullesi myös hostingpalvelun. Itse suosittelen tähän Siteground -hostingpalvelua. Jotkut palveluntarjoajat tarjoavat oman domainin (eli verkkotunnuksen) hostingpalvelunsa kylkiäisenä.

 

7. Suunnittele ulkoasu

Blogin ulkoasuun voit käyttää joko valitun alustan omia teemoja, ostaa valmiin teeman tai ostaa räätälöidyn ulkoasun joltakin IT-alan yritykseltä. Tämä pitkälti riippuu siitä rahamäärästä, jonka olet valmis laittamaan blogisi ulkoasuun. Vaikka ilmaisia teemoja voi aika pitkälle muokata itse (ja etenkin harrastebloggaajalle tällainen riittää aivan hyvin), kannattaa huomioida, että valmiita teemoja löytyy jokaisen budjetille sopiviin hintoihin. Halvimpien teemojen hinnat pyörivät vain joissakin kympeissä. Itse olen ostanut oman teemani Bluchiciltä ja heidän ulkoasujaan voinkin lämpimästi suositella myös sinulle.

Teemaa valitessa kannattaa myös miettiä mitä ominaisuuksia haluat blogisivustollesi. Kannattaa huomioida, että kaikki teemat eivät välttämättä tue haluamiasi elementtejä ja saattavat siksi vaatia lisää koodausta.

 

8. Tee sisältösuunnitelma

Kannattaa suunnitella blogin sisältöä mahdollisimman pitkälle ennakkoon. Tämä auttaa sinua huomioimaan esimerkiksi ajankohtaiset teemapäivät, auttaa sinua ideoimaan uudenlaisia postauksia etkä ikinä joudu olemaan tilanteessa, jossa postaus pitäisi saada ulos tänään, mutta et tiedä mistä oikein kirjoittaisit sen. Menestyksekkään blogin yksi perusvaatimuksista on suhteellisen tasainen julkaisutahti. Lukijan tulee pystyä luottamaan siihen, että blogiisi tulee laadukasta sisältöä tasaiseen tahtiin.

Yrityksille sisällön suunnittelu on vieläkin tärkeämpää. Sisällön tulee aina olla linjassa yrityksen markkinointi tavoitteiden kanssa. Sisällön tulee aina olla suunniteltua ja perustua johonkin strategiaan. Sisältö ei missään nimessä saisi olla “kirjoitan nyt vaikka tästä” -asenteella tehtyä, vaan sillä tulee olla tarkasti määritelty tehtävä. Mitä tällä kirjoituksella on tarkoitus saada aikaan?

 

9. Kirjoita postauksia valmiiksi

On pari syytä siihen miksi kannattaa kirjoittaa useampia postauksia valmiiksi ennen blogin julkaisemista. Ensinnäkin blogin auetessa, siellä kannattaisi olla minimissään 3, mutta mielellään jopa 5-10 valmista tekstiä ulkona, sillä sivulle eksyvät lukijat eivät ehdi rakastumaan sisältöösi vain yhden postauksen avulla. Lisäksi sivu näyttää silloin kovin tyhjältä, jos siellä asustaa vain yksi yksinäinen postaus.

Toisekseen olisi hyvä että jemmassa olisi muutama valmis postaus seuraaville julkaisupäiville. Jos et ole tottunut blogin kirjoittamiseen, sinulla saattaa mennä hetki tottua kirjoitusprosessiin ja se saattaa viedä alkuun enemmän aikaa kuin normaalisti. On siis hyvä olla jemmassa muutamia valmiita postauksia, jotta et joudu kirjoittamaan uutta materiaalia kamalassa paineessa ja kiireessä.

 

10. Markkinoi blogia

Blogista – vaikka se olisi kuinka mahtava ja arvokas – ei ole mitään iloa kenellekään, jos kukaan ei näe sitä. Blogia ja sen sisältöä tuleekin siksi markkinoida aktiivisesti. Kannattaa hyödyntää tässä esimerkiksi eri sosiaalisen median kanavia sekä hakukoneoptimointia. Ideana on miettiä, missä sinun lukijasi ovat ja mennä sinne. Hyvä ohjenuora markkinoinnin panostukseen on, että 20% panostuksestasi pitäisi mennä sisällön tuottamiseen (eli blogikirjoituksen tekemiseen) ja 80% sen markkinoimiseen. Kyllä, luit oikein. Markkinointi on juuri näin tärkeää.

 

11. Google Analytics ja Search Console käyttöön

Heti kun blogin perustaminen on saatu tehtyä, kannattaa ehdottomasti ottaa käyttöön Google Analytics. Tämän ilmaisen työkalun avulla pystyt seuraamaan blogisi kävijämääriä, sitä mitä kautta ihmiset löytävät sivuillesi sekä miten he siellä käyttäytyvät.

Sivuhuomautuksena: Ilmaisen Blogger alustan omat kävijätilastot eivät kerro totuutta, sillä ne eivät huomioi erilaisia botteja (jotka eivät ole oikeita ihmisiä) ja siksi vääristää lukuja. Eli Google Analytics kannattaa Bloggerissakin ottaa käyttöön, jotta pääsee käsiksi oikeisiin lukuihin. Tai ainakin lähemmäs totuutta. Huomioi, että Google Analytics ei myöskään välttämättä rekisteröi ihan kaikkia kävijöitä, sillä osa kävijöistä on saattanut estää Googlen tietojen keräämisen.

Lisäksi kannattaa lisätä Google Search Console käyttöön. Tämän avulla saat vielä yksityiskohtaisempaa tietoa esimerkiksi siitä millä hakusanoilla sivuillesi tullaan ja miten sivustosi sijoittuu Googlen hakutuloksiin eri hakusanoilla. Hyvät ja kattavat ohjeet Google Search Consolen käyttöönottoon löytyy esimerkiksi Zonerin sekä Veera Rusasen blogeista.

 

12. Blogin rahallistaminen

Yritykset käyttävät blogiaan pääsääntöisesti omien tuotteidensa ja palveluidensa markkinoimiseen, mutta bloggaamisesta urana haaveilevat varmasti ennen pitkää miettivät, miten blogilla itsessään voisi tehdä rahaa. Tästä aiheesta on myöhemmin tulossa ihan oma artikkelinsa, sillä tästä riittää puhumista todella paljon. Näin kuitenkin nopeasti mainittuna voidaan sanoa, että blogilla on mahdollista tehdä rahaa monin eri tavoin. Kenties tunnetuimpia keinoja ovat sponsoroidut postaukset, affiliate markkinointi sekä Google AdSense.

Kannattaa miettiä jo ennen blogin perustamista onko ideana joskus tehdä sillä rahaa ja jos on niin miten. Tämä nimittäin kannattaa ottaa huomioon muun muassa alustaa ja teemaa valitessa. Ensinnäkin kannattaa varmistaa että alustasi antaa luvan blogin hyödyntämiseen rahallisessa tarkoituksessa (ainakin muutama vuosi takaperin ilmaiselle WordPress.com sivulle ei saanut laittaa mainoksia, lisäksi se saattoi näyttää omia mainoksiaan sivullasi).

Lisäksi kannattaa varmistaa, että valitsemasi teema tukee niitä ominaisuuksia, joita haluat myöhemmin blogiisi lisätä. Näin sinun ei tarvitse heti blogisi kasvaessa olla tekemässä kaikkea alusta asti uudestaan.

 

Osa kirjoituksen linkeistä on affiliate linkkejä. Saatan saada siis pienen komission ostaessasi linkkini kautta, mutta tästä ei koidu sinulle mitään lisäkustannuksia.