“Elä sijaintiriippumattomasti ja tee töitä missä haluat, milloin haluat.” Näin digitaalinen liiketoiminta houkuttelee monia luokseen. Enkä ihmettele. Digiyrittäjänä sinulla tosiaan on vapaus valita joka päivä missä työskentelet – kotisohvalla, toimistossa, kahvilassa, rantatuolilla Balilla.. mihin ikinä päivän fiilis vie. Useat ovat jo lähteneet digiyrittäjyyden polulle, mutta monilla se on vielä vain haaveena. Mutta miksi se jää niin monilla vain haaveeksi? Olen törmännyt ihmisissä ajatukseen, että “joo kyllähän se olisi idyllistä, mutta en tiedä mitä minä voin tehdä”. Tästä inspiroituneena halusin kerätä yhteen erilaisia tapoja tehdä rahaa digiyrittäjänä.

Nämä seuraavat tavat toimivat oikeastaan alalla kuin alalla. Oli kyse sitten hyvinvoinnista, liiketoiminnasta, markkinoinnista, itsensä kehittämisestä, ruoanlaitosta, puutarhanhoidosta, järjestelmällisyydestä tai vaikka tietotekniikasta – missä ikinä sinä olet erityisen hyvä. Sinun tulee vain tehdä hieman itsetutkiskelua ja miettiä missä aiheessa sinä olet erityisen hyvä (mihin sinulta pyydetään jatkuvasti apua) ja mihin sinulla löytyy intohimoa. Näin löydät sen sinua – ja yleisöäsi – parhaiten palvelevan kokonaisuuden tehdä rahaa digiyrittäjänä.

tehdä rahaa digiyrittäjänä

 

Kuinka tehdä rahaa Digiyrittäjänä

 

1 Myy osaamistasi

Onko sinulla jotain sellaista osaamista, mitä voisit tarjota yrityksille? Osaatko kenties koodata? Mahtavaa! Tee yrityksille upeita verkkosivuja tai auta niiden muokkaamisessa. Osaatko luoda erityisen hyvää sisältöä someen? Loistavaa! Tarjoa yrityksille sosiaalisen median sisällöntuotantoa. Tai ehkä oletkin erittäin hyvä visuaalisessa suunnittelussa? Voit ruveta graafiseksi suunnittelijaksi. Voit myydä käytännössä kaikkea sellaista osaamista, jossa pystyt tekemään jotain konkreettista ihmisille tai yrityksille, mistä he hyötyvät.

 

2. Konsultointi / Valmennus

Onko sinulla jotain sellaista tietotaitoa, josta ihmiset voisivat hyötyä? Voit auttaa sekä yrityksiä että ihan yksityisiä ihmisiä tarjoamalla heille aiheeseen liittyvää konsultointia tai valmennusta Skypen, Zoomin, Google meetin tai vastaavan videoneuvottelusovelluksen välityksellä. Muista, että sinun ei tarvitse olla alan suurin expertti voidaksesi auttaa muita. Sinun tulee vain olla hieman pidemmällä asiassa kuin he keitä autat. On yleisesti todettu, että parhaimmat opettajat ovat he, jotka ovat vain askeleen pari edempänä sinua, koska heillä se vaihe, jossa olet on vielä niin tuoreessa muistissa, että he osaavat puhua sinun kielelläsi ja he ymmärtävät haasteesi paremmin.

Tarina: Jokunen vuosi sitten opiskelin Espanjaa ja opettajani oli natiivi, hän oli syntyjään meksikolainen. Kysyessäni häneltä alkeiskurssilla eräästä kielioppiasiasta ”miksi tämä menee näin”, sain vastaukseksi ”koska se vain menee niin”. Arvaa opinko tästä mitään? Seuraavalla kurssilla minulla oli opettaja, joka ei ollut syntyjään espanjan kieltä puhuva. Hän oli oppinut sen aikuisiällä. Kysyin häneltä samaa asiaa ja tällä kertaa sain hyvin selkeästi selitetyn vastauksen, joka sai minut ymmärtämään miksi se asia menikin niin. Ja niin minä opin. Kummatkin opettajistani olivat sujuvasti espanjan kieltä puhuvia, mutta se jolla oli pitkä – koko elämän mittainen – aika siihen, kun nämä asiat oli hänelle opetettu ei osannut selittää asiaa alkeita opettelevalle. Puolestaan se, jolla tämä haaste oli vielä tuoreessa muistissa osasi selittää asian minulle niin että ymmärsin sen.

 

3. E-tuotteet

Voit auttaa tai viihdyttää ihmisiä omalla osaamisellasi myös erilaisten e-tuotteiden kautta. Tällaisia voivat olla erilaiset e-kirjat, verkkokurssit, sähköpostikurssit ja oppaat. Mikäli tarjoat omaa tietotaitoasi, e-tuotteet ovat huomattavasti edullisempia ratkaisuja asiakkaillesi kuin konsultoinnit ja valmennukset ja antavat sinulle mahdollisuuden laajentaa toimintaasi rajattomasti, sillä suurempi myyntimäärä ei tarkoita suurempaa työmäärää.

E-kirjojen ei kuitenkaan tarvitse rajoittua opastamiseen. Voit ruveta kirjoittamaan myös fiktiivisiä kirjoja viihdyttämisen tarkoituksessa! Käytännössä voit myydä mitä tahansa digitaalisessa muodossa toimitettavaa dokumenttia. Olen törmännyt myös yrityksiin, jotka myyvät tulostettavia dokumentteja eli esimerkiksi kalenterin sivuja, lomakkeita ja työkirjoja. Nämä ovat käytännössä vain kauniiksi muokattuja PDF -dokumentteja. Ja ne myyvät!

 

4. Bloggaaminen / Vloggaaminen

Blogin kirjoittamisella tai YouTube videoiden tekemiselläkin on mahdollista tehdä rahaa ihan elannoksi asti. Näillä voit tienata elantoasi muun muassa affiliate mainonnan, sponsoroitujen postausten sekä Google Adsensen avulla. Voit myös aloittaa bloggaamalla ja laajentaa myöhemmin omiin tuotteisiisi.

 

5. Virtuaali assistentti

Ulkomailla tämä toimintamalli on jo yleistynyt, mutta se on alkanut pikkuhiljaa pilkahtelemaan myös Suomessa. Yhä useammat yritykset alkavat toimimaan enemmän ja enemmän verkossa ja myös täysin digitaalisesti toimivien yritysten osuus lisääntyy koko ajan. Nämä yritykset tarvitsevat kasvaessaan apua liiketoiminnan arjen pyörittämisessä ja koska perinteistä toimistoa ei välttämättä edes löydy, onkin avautunut uudenlainen mahdollisuus työmarkkinoille – virtuaali assistentin työ. Voit siis auttaa yrityksen toiminnan pyörittämisessä assistenttina, tehden töitä omalta kotisohvalta käsin ja sinut työllistävä yritys saattaa hyvinkin todennäköisesti toimia jopa toisella puolella maata. Tätä voit tehdä joko suorassa palkkasuhteessa yritykseen tai digiyrittäjänä auttaen useaa yritystä pienemmissä mittasuhteissa samanaikaisesti.

 

+1 Freelancer työt

Tämä nyt ei suoranaisesti ole digiyritys, mutta toimii hyvin samalla tavalla. Tämä voi myös olla hyvä tapa kerätä kokemusta ennen oman yrityksen perustamista. Monet yritykset kaipaavat välillä kertaluonteisia – pienempiä ja suurempia – apuja projekteissa ja hakevat henkilöitä näihin tehtäviin erilaisten sivustojen kuten UpWork kautta. Tällaisten sivustojen kautta voi tehdä paljon erilaisia yksittäisiä töitä kuten esimerkiksi kirjoitus- ja koodaustöitä.

 

Kuten huomaat, mahdollisuuksia on paljon!

Toivottavasti tämä auttoi sinua hieman avartamaan katsetta digiyrittäjyyteen ja herättämään ideoita. Jos sinulla on jotain sellaista osaamista tai tietotaitoa, joka voisi auttaa muita, ei muuta kuin valitsemaan tästä oma tapasi tehdä rahaa digiyrittäjänä. Ja hei! Kuka estää sinua luomasta kokonaisuutta, jossa yhdistyy useampi kohta listalta. Itse aloitin digiyrittäjyyteni osaamiseni myymisellä (sisällöntuotantoa verkkosivuille ja sosiaaliseen mediaan), siitä olen siirtynyt konsultointiin ja valmennukseen ja nyt alan pikkuhiljaa laajentamaan myös e-tuotteiden pariin.